szarlotka

szarlotka

Składniki: CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany


NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
0,5 szk cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
cynamon

Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą ,cynamonem,cukrem i cukrem waniliowym i
Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polewa czekoladową. Szarlotka gotowa - smacznego.

irenaaa

irenaaa 2010-10-07

Pyszne ciacho-dziękuje za poczęstunek:Miłego wieczorku życzę.

jonna

jonna 2010-10-29

Przepis ściągnęłam- bardzo dziękuję. Nie lubię zdjęć bez recepty na wykonanie, bo to jest jak lizanie cukierka, przez papierek.
Pozdrawiam:))

umila

umila 2011-08-15

Pycha,podobną zrobiłam tylko z 2 jajek:)

dodaj komentarz

kolejne >