po upieczeniu

po upieczeniu

ciasto na zawiniecie 10parówek
25dagmąki,poł szkl mleka,2,5dag drożdzy,2,5łyzki oleju,1,5łyżki cukru,szczypta soli,2jajka
mleko podgrzac,dodac drozdze,cukier,troche mąki i zrobic rozczyn -zostawic do wyrośniecia.Do maki dodac rozmacone 1jajko,olej,sól i wlac rozczyn -wyrobic ciasto.
rozwałkowac i wycinac podłuzne paski-kazdy pozmarowac białkiem z drugiego jajka.Parówki obwijac paseczkami w spiralki i posmarowac pozostałym zółtkiem.Piec do zarumienienia.
Najlepsze sa parówki obwedzane,lub takie zeby nie puchły w trakcie pieczenia np.z morlin
Smacznego

dodane na fotoforum:

bunia

bunia 2008-12-10

Napisz jakie to ciasto - proszę. Ja zapiekam w cieście francuskim .Te wyglądają bardzo smakowicie. Miłego wieczoru.

agnesja

agnesja 2008-12-10

Pycha jest to ciasto drozdzowe,moja rodzinka sie zajada,mozna z niego robic również paszteciki z róznym farszem.Pozdrawiam

bunia

bunia 2008-12-11

Fantastyczny pomysł z tym zawijaniem w paseczki ciasta - bardzo dekoracyjnie to wygląda .

dodaj komentarz

kolejne >