Murzynek z mikrofali

Murzynek z mikrofali

Coś dla lubiących zrobić coś samemu nie koniecznie kochających piec - 8 minut ciacho stoi :)


Składniki:
1 tabliczka czarnej czekolady (100 g)
125 g masła lub margaryny
125 g cukru
3 jajka
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego lub plastikowego naczynia (przeznaczonego do mikrofalówek), dodać 2 łyżki wody i masło, rozpuścić w kuchence, dokładnie wymieszać na gładką masę.
W misce ubić do białości jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne lub prostokątny pojemnik do mikrofalówek wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w kuchence mikrofalowej 8 minut w najwyższej mocy (850 W).
Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia. Ciasto można przełożyć dżemem, polać polewą czekoladową i ozdobić kolorową posypką.

ania75

ania75 2013-02-28

Wygląda bardzo apetycznie. :)

bbeess

bbeess 2013-03-01

mniammmmmm....

dodaj komentarz

kolejne >