zupa z czarnej fasoli :)

zupa z czarnej fasoli :)

Potrzebne będą:
- ok. 1 szklanka suchej czarnej fasoli (3 szklanki ugotowanej lub 3 puszki w ostateczności)
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
- 3 listki laurowe
- 1,5 litra wody
- 250 ml krojonych pomidorów wraz z sokiem, świeżych lub z kartonu/słoika
- sól, kmin rzymski, oregano - po 1 łyżce lub wg. uznania
- ostra papryka, w proszku lub w płatkach - 1 łyżeczka lub wg, uznania
- słodka papryka wędzona - 1 łyżeczka
- 450g kukurydzy
- pęczek posiekanej kolendry
- sok z połowy limonki
Opcjonalnie do dekoracji:
- śmietana lub jogurt
- avocado
- szczypiorek
- oliwki
- starty żółty ser
- plastry limonki
Sposób wykonania:
1. Fasolę moczymy przez noc, a przed gotowaniem odcedzamy i przepłukujemy
2. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy, do bardzo lekkiego zarumienienia, rozdrobniony czoanek z cebulą, 4-5 minut.
3. Dodajemy paprykę i mieszamy z cebulą.
4. Dodajemy fasolę, listki laurowe i wodę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż fasola będzie miękka.
5. Tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy zupę w garnku, żeby stała się gęsta, ale nie całkowicie kremowa, żeby były w niej nadal fragmenty warzyw. Fasola jest na tyle miękka, że bardzo dobrze wgniata się do zupy.
6. Nasteępnie dodajemy przyprawy i pomidory i gotujemy kolejne 15 minut.
7. Na końcu dodajemy kukurydzę. Jeśli jest surowa, np. z mrożonki, gotujemy kolejne 5 minut. Jeśli mamy kukurydze z puszki, nie trzeba już gotować.
8. Po ostatecznym wyłączeniu zupy dodajemy sok z limonki i kolendrę.
9. Indywidualne porcje w miskach dekorujemy wg. uznania powyższymi dodatkami. Spożywamy z pieczywem lub osobno ugotowanym ryżem.

dodane na fotoforum:

delish

delish 2016-01-04

jedna z moich ukochanych zup. widzę, ze dodałaś także kukurydzę i awokado- wyśmienite, eleganckie i zdrowe danie! Idealne na Nowy Rok

agga7

agga7 2016-01-05

no to smacznego :)

beleza

beleza 2016-01-06

Dziękuję !
A ja właśnie przed chwilą skończyłem robić 30 litrów zakwasu buraczanego, ale takiego z przyprawami, na bogato :)) Teraz zostaje tylko czekać 7-10 dni aż się wszystko przegryzie.
Serwuje wszystkim w wersji pikantnej z ostra papryczką - mniam !
pozd

alik61

alik61 2016-01-07

bardzo mnie się podoba!!!...akurat mam czarną fasolę...;)

beleza

beleza 2016-01-10

Od 4 stycznia pusto na talerzu - zgłodnieliśmy potwornie !
Wrzuć coś smacznego do Garnka Miła, prosimy.....
Pozd - Marek :)

dodaj komentarz

kolejne >