kurza pierś w pikantnym sosie :)

kurza pierś w pikantnym sosie :)

karaibska nuta smakowa,
z avocado i kolendrą oraz ryżem :)

składniki (na 4 porcje):
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1 podwójna pierś kurczaka pokrojona w kostkę
- 2 cebule
- 1-2 papryczki chili drobno pokrojone (jeżeli lubimy bardziej pikantnie, to nie usuwamy nasion)
- 3-4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 puszka/kartonik (750g) krojonych pomidorów (lub podobna ilość świeżych)
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- sól
- opcjonalnie pieprz lub ostra papryka na dodatek
- 1-2 owoce avocado, obrane i pokrojone w kostkę
- pęczek świeżej kolendry
- limonka

wykonanie:
1) Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy lekko posolonego kurczaka na lekko przyrumieniony kolor.
2) W większym rondlu rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i papryczką chili przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
3) Dodajemy do cebuli pomidory razem z sokiem oraz curry i kumin, gotujemy pod przykryciem 10 minut.
4) Przekładamy do rondla zawartość z patelni, czyli kurczaka z tłuszczem, w którym się smażył. Gotujemy kolejne 15 minut.
5) Na końcu sprawdzamy stopień ostrości potrawy i w miarę potrzeby dodajemy nieco soli oraz pieprzu lub ostrej papryki.
6) Indywidualne porcje na talerzach dekorujemy pokrojonym avocado i listkami kolendry oraz skrapiamy sokiem z limonki.
7) Podajemy z ryżem lub delikatnym białym pieczywem.