Pomidory - źródło witamin i minerałów
Pomidory mają mnóstwo witaminy C.
Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc.
Zawiera też sporo witaminy E oraz beta-karotenu - silnych antyoksydantów,
czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki.
W pomidorach obecne są witaminy z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witamina PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi), a także witamina K (ma właściwości przeciwkrzepliwe).
Pomidory to też bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia,
magnezu,
żelaza.
Znajdziesz w nich też takie rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.
eleonor 2017-08-15
Od momentu pojawienia sie pomidorów polnych wędlina u mnie nie funkcjonuje
maly52 2017-08-15
Też je bardzo lubię ....pozdrawiam serdecznie we wtorek... miłego świętowania...:))
anna64 2017-08-15
Też mam takie kolosy....
Pozdrawiam świątecznie... i życzę pięknego odświętnego dnia 15 sierpnia...