Szarlotka z antonówkami

Szarlotka z antonówkami

PRZEPIS :
Ciasto :
2 szkl.mąki pszennej
2 szkl.mąki krupczatki
ok.3/4 szkl.cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtek
250 dag masła
2 łyżki śmietany 18 %
Z podanych składników zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce ok.1 godz.Następnie część(ok.2/3) ciasta wyłożyć na spód formy o wym.25x30,podpiec w temp.180 C ok.15-20 min.Resztę ciasta włożyć na chwilę do zamrażarki.
Jabłka :
ok.1,5 kg antonówek
3/4 szkl cukru
galaretka cytrynowa
Jabłka obrać,pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać cynamon,dodać cukier,na końcu galaretkę (proszek).Odstawić do przestudzenia.
Pianka budyniowa :
5 białek (z ciasta)
1/2 szkl cukru pudru
budyń waniliowy (proszek)
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,pod koniec ubijania dodać budyń, (proszek).
Warstwy ciasta :
część ciasta kruchego podpieczonego
przestudzone jabłka z galaretką
pianka z budyniem
reszta ciasta starta na tarce
cukier puder

oya04

oya04 2016-09-04

wyglada wspaniale !

jagna48

jagna48 2016-09-05

mniam...mniam pychota.....Pozdrawiam.

anad60

anad60 2016-09-05

pyszna szarlotka !!!

lanta21

lanta21 2018-10-11

super

dodaj komentarz

kolejne >