Wiewióra ;)

Wiewióra ;)

4 duże jajka
ok. ¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
ok.¾ szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
½ szkl.rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
1 łyżeczka sody(płaska)
2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, połowę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,resztę pokroić w kostki. Orzechy grubo posiekać.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.

Jabłka,orzechy i rodzynki dodać do reszty ciasta, wymieszać dokładnie łyżką.

Ciasto piekłam w tortownicy około 45 - 55 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

astra40

astra40 2016-01-09

Piękny wyszedł!

milka69

milka69 2016-01-09

dawno nie robiłam a jest naprawdę dobre ciasto.

lila08

lila08 2016-01-09

podobne piekę,u nas nazywa się amerykańskie ciasto :)

isia2

isia2 2016-01-10

fajnie wygląda, na pewno wypróbuję

vip54

vip54 2016-01-10

zaciekawiło mnie to ciasto

elli4

elli4 2016-01-11

Jest bardzo smaczne robiłam je ........Dzisiaj jest poniedziałek, można go lubić lub nie. Trzeba go jakoś przeżyć może nie będzie tak źle... Pomyślnego dzionka, szczęśliwego nowego tygodnia, życzę.

dodaj komentarz

kolejne >