4 duże jajka
ok. ¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
ok.¾ szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
½ szkl.rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia(płaska)
1 łyżeczka sody(płaska)
2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, połowę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami,resztę pokroić w kostki. Orzechy grubo posiekać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, olej, dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać.
Jabłka,orzechy i rodzynki dodać do reszty ciasta, wymieszać dokładnie łyżką.
Ciasto piekłam w tortownicy około 45 - 55 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
elli4 2016-01-11
Jest bardzo smaczne robiłam je ........Dzisiaj jest poniedziałek, można go lubić lub nie. Trzeba go jakoś przeżyć może nie będzie tak źle... Pomyślnego dzionka, szczęśliwego nowego tygodnia, życzę.