Taka tam moja wena twórcza ;))
Przepis :
Biszkopt orzechowy :
4 jaja
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
5 łyżek mielonych orzechów włoskich
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze 170oC przez około 20-25 minut na formie o wym.30x20 wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto z jabłkami :
ok.1,20 kg jabłek (dokładnej wagi nie podam bo nie ważyłam wcześniej,a miałam dość sporą ilość jabłek ponieważ wkładałam do słoiczków,ale na taką formę powinna wystarczyć ta ilość)
4 żółtka
20 dag masła
30 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
40 g drożdży
2 łyżki kwaśnej śmietany
1-2 łyżeczki cynamonu (można pominąć jak ktoś nie lubi)
Jabłka dokładnie oczyścić, obrać, usunąć gniazda nasienne.Pokroić je na drobne kawałki-uprażyć,jak trzeba to trochę posłodzić.Ostudzić.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, śmietanę oraz rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 30x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę jedną część ciasta. Rozprowadzić jabłka, posypać cynamonem. Przykryć drugą częścią ciasta.
Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 30-40 minut.
Ciasto bakaliowe :
4-5 białek
½ szkl cukru
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich(posiekać)
5 dag wiórek kokosowych
5 dag mielonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Białka ubić na sztywną pianę,dodawać cukier.Bakalie,mąkę i proszek mieszamy razem w osobnej misce-dodajemy małymi porcjami do ubitych jaj-mieszając delikatnie łyżką.Wykładamy,na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę 30x20,Pieczemy ok.20-25 min.w temp.180 C.
Krem :
30 dag masła
3 żółtka
2 cukry waniliowe
3 szkl.mleka
ok.¾ szkl. cukru
2 budynie waniliowe
W szklance mleka rozpuszczamy budynie z cukrem waniliowym.Resztę mleka gotujemy.Żółtka ucieramy z cukrem,gdy je utrzemy wlewamy do nich rozpuszczony budyń-miksujemy.Następnie wlewamy na gotujące mleko,cały czas mieszając.Robimy budyń.Studzimy.Masło ucieramy-do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń.Miksujemy.Do kremu można dodać %
Składanie ciasta :
biszkopt orzechowy
⅓ kremu
ciasto z jabłkami
⅓ kremu
ciasto bakaliowe
reszta kremu z dwoma łyżkami \"Nutelli\"
oprószyłam kakao